Behandelingen

Wat is een bekkenfysiotherapeut? 

“Een bekkenfysiotherapeut heeft na voltooiing van de vierjarige opleiding fysiotherapie een driejarige specialistische Master of Science doorlopen. Die extra kennis is belangrijk, want bij bekken en bekkenbodem klachten gaat het om een uitgebreid gebied rondom het bekken. Daar horen onder andere de buik, de onderrug, alle spieren rond het bekken en de organen in het bekken bij. De pathologie hiervan is complex en alles is met elkaar verbonden. Bekkenfysiotherapeuten werken daarom vaak multidisciplinair samen met andere behandelaars.”

Om wat voor soort klachten gaat het? 

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in de functie van het bekkengebied. 

Het gaat onder andere om (lage) rugklachten, bekkenpijn, buikpijn, verzakkingen, erectiestoornissen, ejaculatieproblemen, vaginisme, incontinentie en obstipatie. Pijnklachten rond geslachtsorganen, anus of stuit. Ademhalingsklachten of pijnklachten in heupen, bovenbenen, knieen en voeten die niet ‘kloppen’. Juist de ongrijpbaarheid is voor de bekkenfysiotherapeut het vertrekpunt en de uitdaging. De klachten hebben namelijk vaak een enorme impact op iemands kwaliteit van leven.” 

 Hoe ziet een behandeling eruit? 

“Om de klachten in beeld te brengen wordt eerst een uitgebreide anamnese, oftewel vraaggesprek, afgenomen bij de patiënt. Daarna wordt de bekkenregio onderzocht en vindt er zo nodig een inwendig onderzoek plaats. In deze onderzoeken worden de mobiliteit, spierkracht, coördinatie en het uithoudingsvermogen getest. Hierna wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. 

Gemiddeld duurt een behandeling een half jaar waarbij de patiënt zo’n zes tot negen keer langskomt. Dat gebeurt in het begin wekelijks, waarna de frequentie wordt afgebouwd; de behandelfrequentie is afhankelijk van de klacht. Daarbij kan het noodzakelijk zijn om de stand van de wervelkolom of het bekken te corrigeren. De functie van de bekkenbodem kan ook getraind worden met behulp van apparatuur. Ook door middel van oefentherapie kan een patiënt weer opnieuw leren de basis stabiliteit op te bouwen en de bekkenbodem functie goed in te passen.” 

De bekkenfysiotherapeut adviseert u – als het nodig is – over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel gebied kunt u bij de fysiotherapeut terecht. De bekkenfysiotherapeut is deskundig en bevoegd en deskundig om bij mannen en vrouwen inwendig onderzoek te doen. 

De bekkenbodem  

is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. 

Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren. 

Moeite 

Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden. 

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.